הדרכת בטיחות היא דרך מצוינת להעביר לעובדי החברה מסרים חיוניים באשר לאופן הזיהוי של סיכונים במקום העבודה ואופן ההתנהלות וההתמודדות עמם. היכרות מעמיקה עם נושא הבטיחות יכולה להציל חיים של אינספור עובדים, למנוע התפתחות של אירוע קטן לאסון ואף לשמר את השגרה בחברה.
מאחר ועיקר הפציעות, המחלות והתקלות הנובעות בכל חברה לרוב נובעות כתוצאה מקושי לזהות את הסכנה כשהיא עדיין בחיתוליה, כדאי ואף מומלץ לסייע לעובדים להכיר שיטות לצפות סכנות מראש ולאתר אותן ביעילות.
הרעיון מאחורי הזיהוי הנכון והממוקד של סכנות מבעוד מועד הוא לאמן את כל עובדי החברה לעשות זאת באופן אינטואיטיבי, ועל ידי כך למנוע סכנות שעשויות לקחת חיי אדם ולפגוע בפרודוקטיביות החברה.
כיצד עורכים הדרכת בטיחות איכותית?
מגדירים מהן סכנות במקום העבודה
מומלץ לפתוח כל הדרכת בטיחות בהסבר מהם אירועי בטיחות ומהן הסכנות שיש לשים לב אליהן, כיצד הן נראות בשלביהן הראשונים ומה ההשלכות של חוסר תשומת לב או אדישות במצבים כאלו.
במהלך הדרכת בטיחות בדרך כלל מגדירים סכנה כמשהו שיכול לגרום לנזק בדרך כזו או אחרת, בין אם לפציעה, מחלה, נזק למבנה, לסביבה או כל דבר באשר הוא.
לאחר שהעובדים מבינים סכנה מהי, הם יכולים ללמוד מהן הסכנות מהן הם עלולים להישמר וכיצד לזהות אותן בתחילת דרכן.
סכנות נפוצות במקום העבודה עשויות להיות:
- סכנות אוויר – פריטים שנופלים מהאוויר, ריסוס של גזים רעילים ושאיפה של חלקיקים וכימיקלים ממקור אווירי.
- סכנות כימיות – שאיפה, ספיגה או עיכול של כימיקלים מסוכנים במקום העבודה.
- כנות ביולוגיות – היחשפות לבקטריה, מחלות וזיהומים.
- סכנות ארגונומיות – המתמקדות באופן הספציפי שבו העובד יוצר אינטראקציה עם יתר המכשור בסביבת העבודה.
- סכנות פיזיות – היחשפות לרעש חזק במיוחד, קרינה, טמפרטורות קיצוניות ועבודה עם כלים מסוכנים ללא שימוש בציוד המגן המומלץ.
- סכנות בגודל מאסיבי – פריצה של שריפות, רעידות אדמה, תקלה בחשמל של המבנה או שיטפון כתוצאה מנזילה.
- סכנות רגשיות – לחץ ושחיקה.
מומלץ לספק דוגמאות לכל סכנה הרלוונטיות למקום העבודה עצמו, בכדי לסייע לעובדים להבין את סוגי הסכנות ביעילות וגם כיצד להיערך אליהן ביעילות.
תרגול זיהוי סכנות
היכרות עם סוגי הסכנות בשטח בלבד היא כללית מדי, ולכן עדיין לא מספיקה בכדי להפוך את העובדים שלכם למיומנים באופן הזיהוי של סכנות. כתוצאה מכך, כדאי ואף מומלץ לתרגל עמם את אופן הזיהוי של סכנות מבעוד מועד, בכדי להפוך אותם למזהי סכנות מקצועיים שאכן יכולים לשים לב למה שקורה בשטח ולהתמודד עם מצבים משתנים ביעילות וללא חשש.
בכדי לעשות זאת, חשוב גם להקפיד ולתרגל יחד עם העובדים סוגים שונים של סכנה, להדגים מצבים משתנים ולעודד אותם להתאמן יחד עם כולם. על כל עובד לקבל פידבק שמעיד אם אכן הצליח לזהות את הסכנה או שמא עליו להמשיך ולתרגל עד לזיהוי מהיר ומלא של המצב.
רוב הפעמים, תהליך הלמידה מתנהל בצורה של תרחישים כלומר, יצירה של תרגול המדמה מצב מסוכן ואת אופן ההתמודדות אתו.
התמודדות חכמה עם כל סכנה
לאחר שהעובדים מיומנים פיזית באופן הזיהוי של כל סכנה במהלך הדרכת בטיחות מקצועית, כעת עליהם ללמוד כיצד להתמודד עמה ביעילות. השיטה הסטנדרטית להטמיע בהם טכניקות התמודדות חכמות היא לספק לכל עובד תפקיד ספציפי בשרשרת חיול היררכית ומסודרת, שלפיה על כל אחד מהעובדים לבצע פעולה המסייעת למנוע או להתמודד ביעילות עם סכנה אקטיבית.
כאשר כל עובד יודע מה עליו לעשות בכל מצב, הוא מגיב אל הסכנה בצורה רגועה יותר ופועל בצורה שקולה, שיכולה לסייע למנוע התפתחות של אסון, להציל אינספור חיי אדם ואף לשמר את השגרה במקום העבודה.