למי מיועדת ערכה לניהול בטיחות במעבדות ?
הערכה מיועדת להיות כלי עזר לניהול הבטיחות והבריאות במעבדות.
תכליתה לסייע למנהלי מעבדות, לחוקרים, לממונים על הבטיחות, לנאמני בטיחות ולכל מי שאחראי על צוותי עובדים במעבדות, ליצור סביבת עבודה בטוחה.
בנוסף הערכה מיועדת לסייע בהקניית הרגלי עבודה נכונים לעובדי מעבדה ותיקים וצעירים כאחד ואף לסטודנטים בתהליכי הכשרתם.
מדוע כדאי לקרוא את ערכת הבטיחות?
האחריות על שמירת הבטיחות והבריאות במקום העבודה היא קודם כל חובה חוקית, אך גם חובה מוסרית.
חובה זו חלה במעבדות עצמאיות ובכל מעבדה שהיא חלק מארגון היררכי גדול.
האחריות לבטיחות ולבריאות מוטלת לא רק על אחראי/מנהל המעבדה אלא גם על כל עובד ועובדת.
עובדים לא מעטים כבר שילמו בבריאותם על הזנחת הנושאים הללו במעבדות בימים עברו. לכן חשוב להבין את דרך החשיבה הבטיחותית ולהטמיע את היבטי הבטיחות והבריאות מהיום הראשון ללמודים באוניברסיטה ובכל אתר, ולהקפיד על קלה כחמורה. ערכת הבטיחות מובילה את הקורא במסלול מובנה לקראת הקמת מערך בטיחות יעיל ותחזוקתו השוטפת.
השימוש בערכה
הערכה שלפניכם מאפשרת להפוך את המשימה של הקמת מערך בטיחות ובריאות לאפשרית במרבית המעבדות. בפרקים הראשונים ניתן מידע עיוני, מדעי ותחיקתי, שיסייע לכם להבין את המשימה ולהתארגן לקראתה. הקורא המעוניין להרחיב בנושא כלשהו מופנה אל מקורות ואל דוגמאות בנספחים. בליבת הערכה (פרק 6) תמצאו "ארגז כלי עבודה" מעשיים לבניית מערך בטיחות במספר שלבים. ה"ליבה" נתמכת במקבץ נוהלי בטיחות גנריים, כלומר גמישים וכוללניים מספיק כדי להיות ניתנים להתאמה פרטנית לכל מעבדה, על פי צרכיה המיוחדים. הערכה בגרסה האלקטרונית מכילה קישוריות המקלות על הפנייה למקורות מידע – הן בתוך הערכה עצמה והן מקורות נוספים. מדובר בנושא דינמי, שהידע בו מתעדכן ומצטבר כל העת. לכן יש לעקוב אחר השינויים בספרות המקצועית, בחקיקה ובתקינה.